Το Μετρό της Αθήνας ανοικτό μέχρι τις 2 το πρωί!

Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με το G700 και όσους ζητάνε από τους εργαζόμενους του μετρό να μην εμποδίσουν την πιλοτική λειτουργία του μέσου μέχρι τις 2 π.μ. τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Για την ακρίβεια, πιστεύω οτι ζητάμε τα αυτονόητα. Το μετρό θα έπρεπε να είναι ανοικτό 24 ώρες την ημέρα, όπως σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου. Αυτό φυσικά πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στην ασφάλεια των επιβατών. Διαβάστε παρακάτω λεπτομέριες για το θέμα από το G700

«Η μεταμεσονύκτια λειτουργία του Μετρό και του Ηλεκτρικού είναι ένα πάγιο αίτημα πολλών συμπολιτών μας. Μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις και παράπονα πολλών ετών η Πολιτεία αποφάσισε επιτέλους το αυτονόητο (ίσως και το ελάχιστο): να επιμηκύνει δοκιμαστικά το ωράριο λειτουργίας των συρμών κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 02:00, για μια δοκιμαστική περίοδο 2 μηνών.

Μόνον έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετεί έναν πραγματικά σημαντικό αριθμό πολιτών, εάν με άλλα λόγια η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι κοινωνικά επιβεβλημένη και οικονομικά συμφέρουσα.

Το σωματείο των εργαζομένων ωστόσο αντιδρά. Όχι μόνο διαφωνεί με τη δοκιμαστική επιμήκυνση του ωραρίου, αλλά αποφασίζει και διατάζει τη μη-εφαρμογή της. Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 24:00 έως τις 02:00 κάθε Παρασκευή και Σάββατο επιχειρεί να επιβάλει αυταρχικά την άποψή της σε ολόκληρη την κοινωνία. Μας αρνούνται ακόμη και το δικαίωμά μας να «ψηφίσουμε» χρησιμοποιώντας το δίκτυο κατά τη δίμηνη δοκιμαστική περίοδο.

Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό. Η διεύρυνση της χρήσης τους –εφόσον κριθεί εφικτή- θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους μας: από τη μείωση της κίνησης των ΙΧ κατά τις ώρες της βραδινής εξόδου και τον περιορισμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μέχρι την οικονομική ελάφρυνση όλων εκείνων που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ταξί για τις αντίστοιχες μετακινήσεις τους.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ
Καταλαμβάνουμε συμβολικά το Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 από τις 24:00 έως τις 02:00. Απαιτούμε την κανονική δοκιμαστική εκτέλεση των δρομολογίων.

ΔΙΕΥΚΡΙΝIΣΗ
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:

1. ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ «ΞΕΧΥΛΩΝΕΙ» ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
2. ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΑΝ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ
3. ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ.»
Advertisements

8 Responses to Το Μετρό της Αθήνας ανοικτό μέχρι τις 2 το πρωί!

 1. Ο/Η xamogelo λέει:

  υγ. Δεν είναι λίγο υποκριτικές οι διευκρινήσεις…. την στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα τηρηθούν??? (σιγά μην προλάβουν να προσλάβουν άτομα από σήμερα μέρχι το επόμενο σάββατο)
  Όσο για τα αιτήματα σας… είναι απλώς τραγικά…

 2. Ο/Η aristofanis λέει:

  Χαμόγελο, δεν διαφωνώ με το άρθρο αυτό. Μόνο που θεωρώ οτι η συζήτηση για το ωράριο και τις αμοιβές των εργαζομένων πρέπει να γίνει μετά την δίμηνη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Γιατί μπορεί η πιλοτική εφαρμογή να δείξει οτι δεν υπάρχει αρκετή κίνηση, οπότε ποιος ο λόγος να διευρυνθεί το ωράριο;

  Φυσικά, κατά την διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνονται για τις υπερωρίες και να γίνουν νέες προσλήψεις αν χρειάζονται. Αλλά ας ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία για να μπορέσουμε να δείξουμε οτι θέλουμε το μετρό να λειτουργεί τη νύχτα. Και αφού το αποδείξουμε, η πίεση των επιβατών και των εργαζομένων προς την κυβέρνηση και το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και αποτελεσματική.

  ΥΓ. Έχεις δίκιο για τα «αιτήματα» του G700, είναι υπερβολικά, γι’ αυτό και τα έσβησα.

 3. Ο/Η xamogelo λέει:

  Τα αιτήματα ήταν το λιγότερο προσβλητικά, πέρα του ότι αρνιούντε το δικαίωμα στην απεργεία… (αν το ισχυριζόμαστε αυτό για το μετρό τι πρέπει να πούμε για άλλες υπηρεσίες πολύ ποιό κρίσιμες?)
  Ωραία η άποψη μου πάντως είναι ότι δεν πρέπει να βάλεις κάποιους να δουλέυουν υπερωρίες 2 μήνες για να πειραματιζόμαστε. Ας προσλάβουν έστω και προσωρινά κάποια άλλα άτομα να καλύψουν το κενό αυτό… πιστεύω ότι ούτε εσένα θα σου άρεσε να γυρίζεις 3 το πρωί σπίτι σου για 2 μήνες.
  Γενικά πάντως(πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις) η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι διαβεβαιώσεις περί μη αυξησης του ωραρίου ή περι πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού ή πληρωμή υπερωρίας κτλ 99,9999% δεν τηρούντε… Οπότε με βάση αυτό σαν δεδομένο… θα έπρεπε να ζητήσουμε πρώτα να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες και ύστερα να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές.
  Όσο για το θέμα να αυξηθεί το ωράριο αν και δεν είμαι από την Αθήνα συμφωνώ.

 4. Ο/Η acaliptos λέει:

  Γιατί να μην εφαρμοστεί και στον προαστιακό το πιλοτικό ωράριο?
  Ναι στην 24ωρη λειτουργία όλων των μέσων σταθερής τροχιάς(εκτός 2-3 ημερών για συντήρηση)
  Ναι σε προσλήψεις προσωπικού η’ έστω σε πληρωμή υπερωριών.
  επιβατης προαστιακού

 5. Ο/Η FAOUST λέει:

  Ρε μαγκάκια της φακής,για εξηγείστε μου και μένα.Έχετε μιλήσει με το σωματείο;ξέρετε γιατί αντιδρούν στην επέκταση του ωραρίου;ξέρετε αν θα τηρηθούν τα εργασικα δικαιώματα και κατηγορείτε την απεργία;βγάλτε επιτέλους την ανακοίνωση που λέει ότι θα τηρηθούν ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ότι η καλή εταιρία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της!Μέχρι στιγμής τα οννεδιτόσκυλα του G700 το μόνο που λένε ότι συμφωνούν στον να τηρηθούν τα εργασιακά δικαιώματα.ΤΟ ΑΝ θα τηρηθούν ούτε που τους περνάει από το….μυαλό!

 6. Ο/Η aristofanis λέει:

  @ Faoust
  Οι εργαζόμενοι φίλε μου ΔΕΝ θέλουν να επεκταθεί το ωράριο, τελεία και παύλα. Τα περί εργασιακών δικαιωμάτων (με τα οποία συμφωνώ απόλυτα) είναι απλά για να ακυρωθεί η επιμήκυνση του ωραρίου.

  Είναι άλλο να λες: «Θέλω να αρχίσει η πιλοτική λειτουργία του μετρό μέχρι τις 2 για να δούμε αν υπάρχει η απαιτούμενη κίνηση με την προυπόθεση να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα» και άλλο το ξερό «λέμε ΟΧΙ στη λειτουργία του μετρό τις μεταμεσονύκτιες ώρες» που λένε οι εργαζόμενοι. Και αν δεν με πιστεύεις, σου διαβάζω τον τίτλο του φυλλαδίου που διένειμαν οι εργαζόμενοι του μετρό το Σάββατο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΩΡΕΣ: ΛΕΜΕ ΟΧΙ». Μόλις βρω χρόνο, θα ανεβάσω ολόκληρη την ανακοίνωση στο blog για να δεις πόσο μη συνεργάσιμοι είναι και οι εργαζόμενοι σε αυτό το θέμα. Και με τη στάση τους αυτή αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε σύγκρουση με την κοινωνία.

  Όσο για τους χαρακτηρισμούς σου, μπορείς να τους κρατήσεις για τον εαυτό σου, δεν κάνουμε έλεγχο φρονημάτων εδώ, απλά λέμε την άποψη μας με επιχειρήματα.

 7. […] από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ακυρώθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δύο Μέσα. Οι εργαζόμενοι πήραν τις απαραίτητες […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: